hudkræft i tal

Betegnelsen hudkræft dækker hyppigst over tre typer af kræft

 

Modermærkekræft
Basalcellekræft
Pladecellekræft

Modermærkekræft er den alvorligste form for hudkræft og den form, hvor overlevelsen er dårligst.

I alt bliver mere end 2500 danskere ramt af modermærkekræft hvert år. Knap 200 af dem er unge kvinder under 39 år, og tallet vokser år for år. Således har unge danske kvinder, nu den kedelige verdensrekord med flest tilfælde af modermærkekræft i forhold til indbyggertallet. Det viser en beregning over modermærkekræft blandt 15-39-årige kvinder i alle verdens lande i 2008. Tallene stammer fra WHO’s kræftdatebase GLOBACAN.

De nye tal viser, at Danmark nu har overhalet solbeskinnede lande som Australien og New Zealand. Per 100.000 indbyggere er der 24 15-39-årige danske kvinder, der rammes af modermærkekræft. Til sammenligning er det tilsvarende tal for Australien, som er listens nummer to, 21.

I vores nabolande Sverige og Tyskland er risikoen for modermærkekræft under halvt så stor som i Danmark med 11 pr. 100.000 indbyggere.

Basalcellekræft og pladecellekræft kaldes tilsammen for almindelig hudkræft. Årligt opstår der over 14.000 tilfælde af almindelig hudkræft. Basalcellekræft er ikke dødelig. Pladecellekræft kan i sjælne tilfælde overføres til lymfesystemet.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse