Modermærkekræft

Modermærkekræft (Malignt melanom) opstår i ca. 30% i eksisterende modermærker, resten af tilfældene opstår i normal hud, hvor der pludselig dannes nye modermærker.

 

Hos mænd opstår modermærkekræft hyppigst på bryst og ryg, men hos kvinder også hyppigt på benene.

Ændring i farve, form og størrelse i et nyt eller gammelt modermærke kræver nøjere undersøgelse hos en læge.

Modermærkekræft bliver langsomt tykkere og kan sprede sig ind i kroppen i lymfekirtlerne, de andre organer og hjernen. Det er muligt at helberede sygdommen på et tidligt stadie, hvis melanomet er tyndt. Under 1 mm i dybden giver den bedste chance for overlevelse. Derfor er det meget vigtigt at opdage modermærkekræft så tidligt som muligt.

Når modermærkekræft er tykkere end 1 mm, er der øget risiko for spredning. Afhængig af, hvor tyk modermærkekræften er og hvor meget, kræften har spredt sig, inddeles modermærkekræft i flere stadier. Stadiuminddelingen er vigtig for behandlingsplanen og processen.

97% af patienter med helt tynd modermærkekræft – dvs. under 1  mm – og uden sår, lever mere end 5 år. Hvis modermærkekræft er over 4 mm tyk, vil omkring 50%-80% leve 5 år eller mere, afhængig af, om der er sårdannelse eller ej. Hvis modermærkekræft har spredt sig til lymfekirtlerne, afhænger prognosen af, hvor mange lymfekirtler, der ses kræft i, og 5-års overlevelsen varierer fra ca. 40% til nær 80%.

Se flere eksempler på modermærkekræft herunder.

Husk at tjekke hårbunden

Se også grundigt på fingre, tæer, fodsåler og negle.

Modermærkekræft kan forveksles med neglesvamp