Forebyggelse

Personer med mange fregner og skønhedspletter, lys hud, blondt eller rødt hår og blå øjne har særlig stor risiko for at udvikle modermærkekræft.

 

Risikoen stiger yderligere, hvis man har været udsat for meget sollys, særligt i barndommen og ungdommen.

Selvom solen ikke altid skinner stærkt i Danmark, er det vigtigt at beskytte huden mod solens skadelige stråler. Selv når sommervejret er overskyet, trænger en stor del af solens ultraviolette stråler gennem skydækket. Solbeskyttelse forebygger hudkræft og samtidig for tidlig aldring af huden.

Den bedste solbeskyttelse fås ved at følge Kræftens Bekæmpelses fire solråd:

r

Siesta - undgå solen mellem kl. 12 og 15

r

Solhat - beskyt dig med solhat, tøj og skygge

r

Solcreme - brug solbeskyttelsescreme, mindst faktor 15

r

Sluk solariet - gå ikke i solarium

Det er nu i både USA og Tyskland blevet forbudt ved lov, at bruge solarie hvis man er under 18 år. Dette er baseret på videnskabelige undersøgelser der påviser brug af solarie øger risikoen for hudkræft.

Når du opholder dig i solen, skal den ubeskyttede del af huden altid beskyttes med solcreme. Solbeskyttelsen skal altid fornys efter badning, uanset om produktet er vandfast eller ej. Det er umuligt at vide, hvor meget creme, der er blevet gnedet af i vandet.

Der findes mange mærker af solcreme på det danske marked. De fleste serier omfatter cremer med forskellig solbeskyttelsesfaktor. Ved valg af solcreme skal du overveje
=

Hvem skal bruge cremen - børn eller voksne, personer med særlige hudproblemer etc.

=

Hvor skal cremen bruges - i Danmark eller udlandet

=

Under hvilke forhold skal cremen bruges - sport, vandreture, strandferie, havearbejde etc.

Generelt skal du vælge solcreme ud fra din hudtype, ud fra under hvilke forhold cremen skal bruges og ud fra UV-indekset. Jo lysere hud og jo højere UV-indeks, jo højere solbeskyttelsesfaktor.

På apoteket kan du få kvalificeret rådgivning om solcreme til dine behov.

Specielt om børn

Børn under 1 år bør aldrig opholde sig i direkte sol, men være i skygge med solhat og en let, solbeskyttende påklædning. De hudområder, som ikke er dækket af tøj, smøres med en skånsom solbeskyttelse specielt udviklet til spædbørn og børn.

Jo flere solskoldninger et barn har været udsat for, des større er risikoen for at udvikle hudkræft som voksen. Husk derfor altid solbeskyttelse.