Rak kože ne zna dobi.

Otkriveno na vrijeme, većina raka dojke može se izliječiti.

Dobro došli na skincancer.dk

Ova web stranica je rezultat suradnje dermatologa i bolesnika s dijagnosticiranim melanomom, a takoder je veliki broj ljudi dobrovoljno sudjelovao u nastajanju web stranice. Stranica je podrzana od strane Danskog dermatološkog društva.

Naš cilj je podizanje svijesti o potrebi i vaznosti redovitih kontrola koze, s ciljem ranog dijagnosticiranja melanoma, ekscizije i patohistološke analize atipicnih madeza te potencijalnih melanoma. Melanom, kada se rano dijagnosticira, gotovo se uvijek moze izlijeciti. Ali, ako se dijagnosticira u kasnim fazama, melanom je jedan od najagresivnijih tumora. Ako sumnjate da je jedan od Vaših madeza melanom, obratite se lijecniku/dermatologu što prije.

Promjena u boji, obliku, promjeru i rubovima madeza te subjektivni osjecaj svrbeza kljucni su rani upozoravajuci simptomi.

Sustavno provjerite Vašu kozu. Pitajte clana obitelji ili prijatelja da Vam pomogne provjeriti dijelove tijela koje sami  teško mozete provjeriti. Koristite ogledalo i ne zaboravite provjeriti vlasište, nokte, dlanove i tabane.

Nije moguce utvrditi koliko je duboki melanom u kozi iz jednostavnog vizualnog pregleda vec je potrebno uciniti eksciziju i patohistološku pretragu. Ako je melanom deblji od 1 mm postoji opasnost od širenja po tijelu (metastaziranja). Ako mladez izgleda sumnjivo trebao bi biti uklonjen i poslan na patohistološku analizu. Kontaktirajte svog lijecnika ako mislite da ste pronašli sumnjivi madez.

U svibnju svake godine dermatolozi diljem Europe dobrovoljno pregledavaju pacijente. U Danskoj, cijeli tjedan pocevši od 19. svibnja bio je posvecen pregledavanju pacijenata. Ova inicijativa je godišnji dogadaj koji se odrzava u svibnju, a priprema ga  «Euromelanom». “Više o Euromelanomu“

 

Mreza pacijenata oboljelih od melanoma (Eng. Melanoma Patient Network Europe) ima cilj sprjecavanje, rano otkrivanje i ucinkovito lijecenje melanoma u cijeloj Europi. Ova mreza sustavno i pragmaticno rješava probleme pacijenata s kojima se suocavaju i to na konstruktivan, rezultantno-orijentiran i kolaborativni nacin. www.melanomapatientnetworkEU.org.  Zelimo istrazivanja! Pacijenti s melanomom raspravljaju o adaptivnom licenciranju https://www.youtube.com/watch?v=wilTXvFN2NUningen.no

Americká akademie dermatovenerologie predstavila v roce 2012 webovou stránku, na které doporucuje správný postup samovyšetrení kuže se zamerením na odhalení rakoviny kuže. www.aad.org/spot-skin-cancer

www. euroskin.eu ce vam pruziti detaljne informacije o tumorima koze, solarijima i medunarodnom radu na temu prevencije tumora koze.

Europska koalicija pacijenata koji bolju od raka (Eng. European Cancer Patient Coallition) osnovana je 2003. godine, a na www.ecpc-online.org mozete pogledati rasprave o tumorima, razmjeniti informacije i podijeliti iskustva.